Транспорт с хеликоптер


Пациентка с неврологична симптоматика беше приета в „МБАЛ – Шумен“ АД по спешност.
При проведените клинични, кръвни и образни изследвания не се намериха патологични отклонения. Въпреки провежданото адекватно лечение състоянието на пациентката се влоши, което наложи да бъде поставена в медикаментозна кома и на изкуствена вентилация.
Консултанти от клиники в гр.Варна изказаха мнение, че е добре да бъде преведена в лечебно заведение с по-големи възможности за диагностика.

Предвид тежкото състояние и риск от продължителен транспорт беше решено да се потърси възможност за въздушен транспорт. След добра колаборация между служебните лица на МЗ, HEMS, ВМА – София и „МБАЛ – Шумен“ АД, болната беше преведена в КАИЛ на ВМА – София с първия медицински хеликоптер.

Информационен бюлетин


“Многопрофилна болница за активно лечение – Шумен” АД е най-голямото лечебно заведение за болнична помощ в Област Шумен и е единствената болница в град Шумен осигуряваща 24-часова медицинска помощ и прием за болнично лечение. За периода от 01.05. до 06.05.2024г. през Спешно отделение са преминали 623 пациенти, от които 143 са хоспитализирани в лечебното заведение. През празничните дни към Дежурен кабинет са се обърнали 125 пациенти с неотложни състояния.

„Многопрофилна болница за активно лечение – Шумен” АД се утвърди като стратегическо лечебно заведение, осъществяващо диагностична, консултативна, лечебна и рехабилитационна помощ, като по официалната статистика на Министерство на здравеопазването остава най-предпочитаната от пациентите болница в Северна България в сравнение с останалите областни болници. Болните се обслужват от 289 специалисти по здравни грижи и 158 лекари в 28 структури по 32 медицински специалности. Болницата приключва финансовата 2023г. с 1098000лв. печалба, без просрочени задължения и без кредитни задължения. 

Стремежът на ръководството на лечебното заведение е чрез технологичното обновление, подобряване на организацията, условията и качеството на дейността и повишаване на мотивацията на персонала, болницата да предлага още по-качествени и ефективни здравни услуги на пациентите от Област Шумен.

"МБАЛ - Шумен"АД получи клиничен аудиометър от 20-тото издание на благотворителната инициатива Българската коледа


Инициативата „Българската Коледа“ се превърна в олицетворение на надеждата и очакванията на българските деца, техните родители и на цялото ни общество, че в България може ежегодно да се реализира успешно благородна кауза в подкрепа на здравето и бъдещето на децата. Деветнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа” кампания 2021/2022 бе с фокус „Дари надежда на дете в беда” - в подкрепа на децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение. Инициативата протегна ръка за поредна година към всички деца с различни заболявания, състояния и увреждания, които се нуждаят от средства за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация. 

„МБАЛ-Шумен” АД кандидатства и беше одобрена за закупуване със средства от благотворителната инициатива на Президента на Република България „Българската Коледа” на медицинска апаратура Клиничен аудиометър с тимпанометър за Ушно-носно-гърлено отделение. Получената апаратура е на стойност 35880лв.
С апаратурата могат да бъдат провеждани тимпнамоетрични и аудиометрични тестове при заболявания в детската възраст, в която е трудно провеждането на субективна аудиометрия. Изследванията са с висока диагностична стойност, която ще спомогне за по-точна и прецизна диагностика на множество ушни заболявания, както и на заболявания на евстахиевата тръба, носните ходове и назофаринкса, които в момента са трудни за обективизиране. Диагностичните тестове са подходящи и за най-малките пациенти, включително и в кърмаческа възраст, както и за ранно установяване на редица заболявания. Отделението по УНГ разполага с обучен персонал по аудиология и отоневрология, който е подготвен за работа с новата апаратура.

УНГ отделение при “МБАЛ – Шумен” АД е създадено през 1952г. Благодарение на всеотдайните усилия на целия персонал, поддържането на високо качество на лечебно-диагностичната дейност и стремежът към въвеждане на най-съвременни методи на диагностика и лечение, днес то е сред водещите за страната. От 2014г. отделението е с най-високо III-то ниво на компетентност съобразно утвърдените медицински стандарти.  От месец април 2021г. в него се извършват имплантации на кохлеарни импланти за пациенти с намален слух. 
 

Поздравителен адрес


Уважаеми колеги,

За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя послучай 7 април - "Световен ден на здравето".
Медицинските специалисти от "МБАЛ Шумен " АД въпреки нарастващото напрежение продължават с душа и сърце,
с професионализъм и всеотдайност да служат на здравето и живота на хората, труд с който вдъхват сила и надежна на болните.
Бъдете все така всеотдайни и грижовни в работата си, отлични професионалисти и хора с големи сърца.
Пожелавам Ви много здраве и успехи в благородната ни професия.
            
 д-р Димитър Костов
/Изпълнителен Директор/

В "МБАЛ - Шумен АД" се започна изграждането на безжична мрежа за достъп до Интернет


На територията на МБАЛ-Шумен АД, с поглед към бъдещето и новите технологии, както и предоставяне на удобство и висококачествени услуги на нашите пациенти се започна изграждането на комплексно покритие за достъп до Интернет, посредство безжична мрежа тип Wi-Fi по стандарт 802.11 g/n/ac .
Към дадения момент е осигурено пълно покритие на етажи от 3 до 9 и етаж 11 в Хирургически блок на "МБАЛ - Шумен" АД
За повече информация можете да се обърнете към Каса на Партерния етаж на Хирургически блок, а след 16:00 - към Регистратура.